top of page

Τα χαμένα κοσμήματα

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια όμορφη κοπέλα που όμως είχε φτωχούς γονείς που την είχαν υιοθετήσει. Κάθε μέρα σηκωνόταν νωρίς το πρωί και πήγαινε στα χωράφια μαζί με τις αδερφές της για να δουλέψει.

Μια μέρα, πήγε στα χωράφια και άρχισε να μαζεύει τους καρπούς των δέντρων. Καθώς έσκαβε για να φυτέψει τα λαχανικά, είδε κάτι γυαλιστερό. Έσκαψε περισσότερο και βρήκε πανέμορφα κοσμήματα. Δύο χρυσά σκουλαρίκια, ένα δαχτυλίδι με διαμάντι στο κέντρο και ένα υπέροχο περιδέραιο με πολύτιμες πέτρες. Τα έβαλε στην τσέπη της και χαρούμενη πήγε στο σπίτι της. Την επόμενη μέρα πήρε τη σοδειά και ετοιμάστηκε να πάει στο παλάτι.

Περπατούσε, περπατούσε και ξαφνικά της έπεσε το δαχτυλίδι από την τσέπη της. Την είδε ο βασιλιάς και την ρώτησε: "Δικό σου είναι αυτό το δαχτυλίδι, παιδί μου;". Εκείνη απάντησε θετικά, έβγαλε και τα άλλα κοσμήματα από την τσέπη της και τα έδειξε στον βασιλιά. Εκείνος, μόλις τα είδε, συγκινήθηκε και της είπε: "Αυτά τα κοσμήματα τα φορούσε η μοναδική και αγαπημένη μου κόρη. Αλλά όταν ήταν μικρή και κοιμόταν, κάποιος την έκλεψε και από τότε κανείς δεν την έχει δει. Αν συμφωνείς να γίνεις κόρη μου, θα σε κάνω πολύ ευτυχισμένη. Η κοπέλα απάντησε: "Άρχοντα, θα το ήθελα πάρα πολύ αλλά έχω και τους γονείς μου. Θα το συζητήσω μαζί τους και θα σας απαντήσω αύριο".

Έτσι σκεπτική επέστρεψε στο σπίτι της και είπε στους γονείς όλα όσα της συνέβησαν σήμερα. Όταν το άκουσαν αυτό οι γονείς της, άρχισαν να κλαίνε και της είπαν: "Τώρα που μεγάλωσες, ήρθε η ώρα να σου πούμε την αλήθεια. Δουλεύαμε στο παλάτι ως υπηρέτες και θέλαμε πάντα να αποκτήσουμε παιδί όμως δεν μπορούσαμε. Γι' αυτό κλέψαμε την μικρή πριγκίπισσα, δηλαδή εσένα, όταν κοιμόσουν. Αυτά τα κοσμήματα τα φορούσες όταν σε κλέψαμε και γι' αυτό τα θάψαμε για να μην μάθει κανείς τίποτα. Αφού τώρα ξέρεις την αλήθεια, κάνε ότι σου λέει η καρδιά σου.

Η κοπέλα τελικά αποφάσισε να μείνει στο παλάτι μαζί με τον πατέρα της, τον βασιλιά, και του ζήτησε να συγχωρέσει τους υπηρέτες του επειδή την μεγάλωσαν και τους θεωρεί γονείς της. Από τότε ήταν ευτυχισμένη και είχε ότι επιθυμούσε η καρδιά της.


Το χρυσό κόσμημα των μελισσών που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι διάσημο αρχαιολογικό εύρημα από τον Χρυσόλακκο, τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων.

Περιγραφή

Το κόσμημα αποτελείται από περίαπτο δύο μελισσών. Παριστάνονται την στιγμή που πετούν αντικριστά, ενώ κρατούν ανάμεσα στα πόδια τους μια κηρήθρα. Επάνω από τα κεφάλια τους βρίσκεται ένας χρυσός συρμάτινος κλωβός, που περικλείει στο εσωτερικό του ένα χρυσό σφαιρίδιο. Στα φτερά και το κεντρί κρέμονται φλουριά με κοκκιδωτή διακόσμηση.

Ιστορική τοποθέτηση

Το κόσμημα είναι έργο Μινωικής χρυσοτεχνίας του 1800 - 1700 π. Χ. ια την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν όλες οι προηγμένες τεχνολογίες της εποχής.

Παμπουκίδη Ελπίδα

Α4


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • YouTube Social  Icon
bottom of page