top of page

ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΟΣΑΡΑΣ


Οι πόντιοι είναι γνωστοί για τα ιδιαίτερα και αξιοπερίεργα έθιμα τους και για τον τρόπο με τον οποίο ξεσηκώνονται σε γιορτές και στιγμές χαράς. Όμως και πάλι θα αναρωτηθεί κανείς, τι δουλειά έχει μια κότα σε ένα ποντιακό γάμο;

Το έθιμο λοιπόν της κοσάρας , δηλαδή της κότας στην ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιείτε στην μέρα του γάμου. Όταν ο γαμπρός ερχόταν να πάρει την νύφη με την συνοδεία του πριν τον γάμο πήγαινε μπροστά από την πόρτα της όπου τον περίμενε μια θεία της νύφης και κρατούσε μια μισό βρασμένη και στολισμένη κότα πάνω σε ένα δίσκο η οποία συνοδευόταν από ένα ποτό συνήθως βότκα ή κρασί.

Ο κουμπάρος έπρεπε να αγοράσει ότι του πρόσφεραν πάνω στον δίσκο. Κάθε φορά όμως που πρόσφερε λεφτά, έκαναν παζάρια και του έλεγαν ότι είναι λίγα, ώσπου τελικά έδινε ότι του ζητούσανε. Το κοτόπουλο όταν ο κουμπάρος τελικά το αγόραζε, τον έβαζαν στο τραπέζι με τη νύφη και τον γαμπρό να το φάνε μαζί. Στο τέλος όταν ήταν η ώρα να γλεντήσουν και να χορέψουν, ένας άνδρας έπαιζε τη ποντιακή λύρα ή αλλιώς κεμεντζέ στα ποντιακά.

Αθηνά Κεσίδου, Μάρθα Ευθυμιάδου, Μαρία Θεοδωρίδου


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • YouTube Social  Icon
bottom of page